Tuesday, June 10, 2014

EXPRESS JOURNEY !

10.30 bertolak.
11 lebih di Tol Gombak.
dan selebihnya di Highway Si Volkswagen Kuning.



perjalanan pertama ke Janda Tak Baik..hahaha
Janda Baik meh..hehe
pergi sana sebab ada kenduri adik kepada kawan ayah.
Kenduri dia seriously memang santai..
sebelah sungai kate kau !
Dia sewa tapak chalet tu..
Lauk dia pun, memang piyor orang pahang neh,
Ikan Patin dia bagi kau,
hahaha.

spesis aku ni memang x makan ikan patin..hahaha
bukan x makan, TAK BERAPA laa..
entah x tau kenapa, tekak aku kembang bila dengar ikan patin..haha
Tapi bila ngenang kan awak tu perut dah lapar dari pagi x makan..
gua gagahkan la jugak diri untuk makan..
alhamdulillah, nasib baik boleh telan, ke awak dah lapor..ke cane..?
lepas tu dia ada sediakan ayam panggang, ada orang tolong bakar kan dan potong,
selebihnya kau layan diri lah kan,
ade kaki, ade tangan kan..haha

Perjalanan ke dua kita terus ke Bukit Tinggi, Bentong.
BERJAYA HILLS.

Hajat hati nak menginap di Colmar Tropicale.
Masa mak suruh tengak availability bilik tu tarikh yang nak reserved tu semuuuuuuuuuua PENUH !
ermm, dapat Tengok je la.

Gua bagi dua versi dalam blog ni..haha

Versi Pertama.
Versi Colourfull yang nampak macam English2 sikit..Lawo la jugak kalau ade kaler cenggini.
Versi Kedua.
Versi Black and White yang nampak macam gambo seram zaman dolu-dolu, saje gua kasi effect macam zaman Renaissance, kahkahkah.
hahaha, pun boleh main versi2 kat sini,
bukan ape,
gua nak test balik skill fotografi masa kat giat mara dulu..
dah lama tinggal kot.

Pergi Japanese Tea House 





Nasib baik mak ngn ayah larat lagi..
bukan ni je tangga k, banyak lagi..haha


Gua malas nak masukkan gambar Japanese park ni.
sebab gambo sume buruk, bukan sebab gambo buruk tapi sebab tempat dia x lawo,
macam x berjaga je..
Macam mana kau nengok suramnye gambor black and white aku, camtu lah hati kau bila sampai sana..pishang.
Peh ! 
Kalau siapa yang suka environment ala2 hutan tu, aku x tahu lah ape expectation korang.
aku suka tempat2 camtu, tapi bila tengok tempat yang xde fasiliti camni, x best lah jugak kan*fasiliti kau*
i mean kemudahan lah..ye laah, kot2 kita nak bawa mak, ayah ke, sedara mara ke..
*nasib mak ayah aku larat lagi*

sape yang cadang nak pergi tu batalkan je lah niat..
kahkahkah *penghasut

masa aku naik tangga aku dengar sorang nenek ni, kesian dia, merungut2 penat,
justeru aku membuat kesimpulan.
]"sape yang nak bawak orang tua tu, hah, ghentikan lah"
 kena panjat tangga bagai..
dah lah kerusi rehat pun xde, ade pun 2 khemah kecik je, tu pun dekat pointview dia..

seriously,
xde ape pun best..
kt bukit tinggi ni.
berbaloi pun pergi balik je, kalau duk sana mau mati akal aku, dengan line xde..
kahkahkah..

Untuk orang yang nak honeymoon ke, datang untuk makan tidur,
yang datang untuk betul2 nak rehatkan kepala otak tu, haa, hangpa boleh la ke sini..
Kalau yang macam family tu, aku suggestkan cari la ketempat lain.
Cuma kelebihan dia BANDAR dia je yang cantik. *BANDAR SAHAJA OK
MAksud aku Colmar Tropicale itu sahaja.

haa, tu cameron tu dah dekat, baik lencongkan kereta ke sana, dapat jugak maka stoberi.

Lagipun sebelum pergi sini banyak dah aku review blogs2 pasal holiday kt sini,
MAJORITY, semua kata xda apa.
mak aku cakap "baik kita duduk kat janda baik sana, ade sungai, x crowded.
x mahal..hahaha..Tapi x apa lah kan, itu rezeki,
alhamdulillah, sekurang2 nya kita ada pengalaman tengok bumi tuhan.."
*OK mak..*

BYE-BYE Berjaya Hills..
Harap xjumpa lagi..
hahahaha




Far Far Away.
Good Bye Duke's Kngdom..
Snow White nak balik dah ni.. *Berangan

Moral : Mak kata " setiap Perancangan yang x jadi tu mesti ada hikmahnya"
Contohnya : Kitorang nak book kat situ, alih2 dah penuh, mak kata bagus pun sebab kitorang dah                                    mati akal x tahu nak kemana, dengar pulak cerita pasal entiti dr makcik aku,lagi                                            laa,,hahaha


Si Kopi & Si Baby

Kucing Jalanan.







aku jumpe mereka berlegar2 di kaki lima kedai.
'MENANGIS' memanggil ibu,
'MENANGIS' mengemis rezeki dari manusia yang lalu lalang,
'MENANGIS' mengenang nasib yang tidak punya teman,
'MENANGIS' kerana mereka tidak dapat merasa belaian dan kasih sayang manusia,
'MENANGIS' kerana disepak manusia yang tidak berhati perut,

Lalu aku angkat mereka kedalam pelukan aku,
peluk erat supaya mereka berasa tenang walaupun sebentar.

manusia jahanam kah kalian yang suka menganiaya makhluk tuhan ?
Bumi ini milik kalian kah bakhil memberi tumpang teduh untuk mereka ?
Beratkah tangan kalian memberi secebis rezeki dari tuhan ?
Susahkah hati kalian melihat makhluk tuhan yang setiap saat berzikir kepada penciptanya merasa tenang sejenak ?
Seronok kah kalian jika ditukarkan tempat, merasai kehidupan mereka,
Siapa tahu ? Jika Tuhan mahu beri pengajaran,
KUN FAYAKUN, MAKA, JADILAH

NOTE : Semoga Kopi dan Baby bahagia dengan mama baru,
             kakak miss both of you :'(

Tuesday, June 3, 2014

Selamat menghampiri kematian Nur Nadiah Syuhada.

20 MEI 1994
20 MEI 2014

20 TAHUN.

Telah mendaki lagi satu ank tangga usia ku,
Semakin aku menghampiri kematian,
Ya Rob, Terima kasih Tuhan kerana masih memberi pinjam nyawa hingga ke hari ini,
Sempat kan aku bertemu Ramadhan tahun ini..
Terima Kasih Emak kerana melahirkan,
Terima Kasih Ayah kerana melindungi,
Terima kasih keluarga kerana menjadi tulang belakang,
Terima kasih buat kalian yang mendoakan..
Alhamdulillah..Syukran Lakum biddua'ikum..
Aku hargai..
Semoga kalian dilimpahkan kurnia dan kesejahteraan hidup..
InsyaAllah..

Selamat Hari Guru !

17 MEI 2014.

Planning yang x dirancang kate kau..
ni semua plan luqman..
kahkahkah..
tgh2 mlm konfemnye..
dekat pukul 12 jugak lah gua tanya ayah boleh pergi x ?
ayah kate boleh,
kemain seronok siak..hahaha
mana x nya..
dah 5 tahun gua x jejak sekolah tu..
sekolah menengah ke dua..
gua dulu nomad sikit,
berpindah randah katekau..hahaha
dah naik kete sume ngn luqman ngn khai, pi slim river amik biela eman..

kitorg gerak terus pergi bidor..
kami beli lah sikit2 buah tangan untuk ustazah ngn ustaz..
fes ! depa call ustazah siti dulu..ustazah suh dtg 
sekolah..
seriously duduk dengan ustazah siti sakit perut asyik gelak je..
sempat makan kek HAPPY ANGLE..
HAHAHAHA..

selpie ngan ustazah siti..mihmihmih :3

" HAPPY ANGLE " menghantui..ermm
Gua xnak crite pasal Happy Angle.
xnak cetuskan kontroversi..hahaha
lepas jumpe usatazah siti..
kami serbu rumah ustazah amnah..
cubaan berani mati khai dengan luqman main redah bagi salam..
kahkahkah..sekali, rupanya betul daa rumah ustazah amnah..
terharuuu gila ustazah amnah kenal aku lagii..uhuk3 (T_T)
terima kasih ustazah..
lepas tu kitorang g rumah ustaz shahrul..
kol2, rupanya dia kat sekolah, dia kata datang lah sekolah..
patah balik ke sekolah..emm..
siap ade budak tanya kat beila eman, bukan tadi akak dah balik ke ?hahaha
masuk bilik guru jumpe ustaz shahrul,
kebetulan fitri pun ade sekali..
terus dia jemput untuk kenduri k.wawa nanti..
lepas solat asar ustaz shahrul ajak pergi rumah dia..ada ustazah ila sekali..
alhamdulillah..ustazah ila still kenal aku lagii..omoooo..haha
dan alhamdulillah rezeki kami..
ustazah jamu kami 'dessert' petang2..hehe..
Syukran jazilan ya ustaz,ustazah..
lepas pergi rumah ustaz shahrul dengan ustazah ila..
kitorang saja lah pusing2 cari..konon nak tgk rumah ustazah zainun..
x agak pun nak pergi sebab ustazah siti kata ustazah zainun balik kampung..
kitorang pun lalu lah..
tetiba nampak anak dia si haikal tengah duduk depan pintu pagar..
" ni rumah ustazah zainun kan ?
mak nama zainun kan?
eh ? mak nama marina kan ? "
 yang si haikal ni agaknya dah pening dia angguk je dua2..hahahaha
hahaha..seriously ustazah zainun lawak..
x habis2 keluar dari mulut dia " Ya Allah kome ni, kenapa x bagitau, Astaghfirullah"
hahaha..galak gila duk umah ustazah zainun sampai lenguh kut pipi aku gelak2.
lagi2 pasal anak dia..rupenye dia duk depan pintu pagar tu sebab kena denda..
x ngapei doa qunut..kahkahkah..
tapi dia cakap ngn kitorang tengah tengok burung..hahahaha
luqman cakap " kecik2 dah pandai menipu " muahaha
siaan dia..malu nak bagitau..kan haikal..


apa2 pun, kali ni memang best, sebab ye lah, benda kami x planning..main serbu je rumah ustaz ustazah..nasib ade xde je..hahaha..

terima kasih lah luqman, khai, bielam eman untuk journey gila ni..haha

and lastly, JZKK buat ustaz ustazah Sekolah Menengah Agama Daerah Batang Padang
atas ilmu yang telah dicurahkan..
Semoga hidup para pendidik kami ini sentiasa di payungi rahmat dan berkat dari Allah SWT..
InsyaAllah..


Wednesday, January 22, 2014

Kina Deliver ??

SITI AL-SHAKINA AZIZAAAAANNN !!!
Mother-to-be is officially mother now..!
hahahaha..
kemain screamo nama awak gitu!!
kita sangat2 terkejut dapat tahu yg awak tu dah bersalin pg td..
rasa nak menjerit je..
masa mcj haritu bgtahu due awak 2/2 ni..
igtkn sempat nak jumpe before bersalin nanti..
rupanya dah deliver pulak dia 22/1 ..
kau salah tulis ke aku yg salah baca masa tuu ?? konpius..haha
alhamdulillah,,rezeki..
Rezeki aku ?? hahaha.. *gatal*
Rezeki aku masih dalam perancangan Allah..
Insyaallah..hehe

Dekat wechat group SMADBP94 sibuk dema cerita
pasal dapat anak buah pertama untuk batch kita..baby awak lah tu..hehe
berebut nak bg nama anak kau ape..
Semua dah boleh jadi bapak orang tapi perangai..ya allah..
hahaha..ketawa aku baca /tgk perangai diorg..

Anyway..
Tabarakallah..
Ya Allah aku yg terlebih eksaited weyh kinaa ! 
hahaha..
haritu masa mcj kau,
teringat aku mnyakat kau..
"cuak x nak bersalin..?" 
haha..lawak bangang pergi tanya macam tu..hehe
sorry lah kina..saja nak bg awak tu gelak..haha
kita ckap kat baby awak nnti aunty nadia nak bg pampers kan..
hahaha,,nnti aku bg,sekeping je..kehkehkeh.. :D
xdelah..gurau2..haha.
Insyaallah nnti balik cuti kita ziarah awak eh..
lgpun rindu meyh kat mama baby ni..hehe
Lama dah x jumpa..
Pejam celik,pejam celik je rasa..
Rasa mcm baru je lagi tgk kau jd pengantin..ekekeke
Last kita jumpa kat midvalley masa kau baru balik klinik dapat tahu kau pregnant..
maknanya dah sembilan bulan x jumpe kau..
baby kau pun dah lahir..
kejap je rasa..
Seronok tgk kau happy..haha
Apa-apa pun aku doakan kau and family sentiasa sihat,bahagia..
Semoga sentiasa di bawah payung rahmat dan lindungan Allah,
Diperluaskan rezeki..Insyaallah..
Aku tahu kau boleh jadi yang terbaik utk suami n anak kau..
Aku tahu kau kuat kan..
Aku doakan..
Semoga Barakah mengiringi kalian sekeluarga..
Uhibbukifillah..


P/S : Untuk baby kina : aunty nadia doakan semoga baby membesar
jadi seorang khalifah,anak yang soleh,yang meringankan ibu bapa,
yang berbakti dan menyenangkan hati ibu bapa awak ni..
aunty sayang ibu awak tu..hahaha*mengada*

'Acah2 jadi aunty,haha'

Buat Batch94 SMADBP : Ukhuwahfillah abadan-abada,,insyaallah..
Lepas ni turn siapa ?? haha :D



Monday, January 6, 2014

Kitchen :)

so far, utk sem dua yang dah mula belajar masuk kitchen nii,,
sangaatlah memenatkan..
*dulu nak sangaatkaan*
merasa lah sekarang,,
hahaha..perli diri sendiri..
nak bukak mangga pintu pagar pun sampaikan terduduk aku depan pagar rumah..
hahaha..ok,saya berkelakuan sangat x baik..
nanti dah kawen boleh x suruh laki aku je yg masuk dapur..?
mihmihmih.. :p
harapan laa..
lama2 nanti cari bini lain pulak..
xnak,xnak,xnaak..haha
air tangan isteri berharga tahu,,kehkehkeh..
yang dah mula belajar utk buat masa ni,,
Salad and so on,
Mayonnaise,
White and Brown Stock,
Coleslow,
Mushroom soup,Blackpepper Sauce and so on..
Roux,
Poultry > Chicken Chop,Ayam Masak Merah and so on..



Next week masuk utk fish..argghh..sangat malas..haha..
Eventhough kadang2 rasa penat..
but sometimes enjoy,
mungkin sebab aku yang nak sangat benda nii..
xpelah..
mungkin jalan takdir aku yang ini..
apa yang telah di atur oleh Sang Pencipta itu pasti ada hikmahnya..
Redho and let it flow,you just follow..
it will lead you to the end of joy..
anggap lah belajar ini satu jihad dan ibadah..
semoga diberi ganjaran oleh-Nya..
Insyaallah..

Monday, December 2, 2013

rumah sewa ?

Rumah sewa ?
okee,ini fes time aku masuk umah sewa..
semua sekali 7 orang..aku duk tingkat atas berdua dengan classmate aku, ekin.
yang lain semua budak event mangement, kitorg budak2 hotcat..
btw x kisah pun sbb budak2 ni kawan ekin, so aku kenal la jugak..
cume kekok siket..hehe..
tapi oke lah sebab ade ekin..lagipun derang riuh sikit,so xde lah aku rasa kekok sangat..hehe
sewa pun x sampai 100..tapi kalau dah kawtim2 bil air/letrik/barang dapur..100 jugak kut..
andaian sahajaa..
haha
so far aku dah mula mengemas siket..
xbanyak pun bawak barang sebab takut bilik x muat,tidur pun guna tilam+ tikar je..jimat ruang..
asal boleh tidur, x sakit badan..boleh laa kan..
nak buh gambar xboleh..privacy..gambar rumah kan,mana boleh bagi org tahu suka2..
so aku letak gambar bilik jaa..haha..
bye !!