Wednesday, January 22, 2014

Kina Deliver ??

SITI AL-SHAKINA AZIZAAAAANNN !!!
Mother-to-be is officially mother now..!
hahahaha..
kemain screamo nama awak gitu!!
kita sangat2 terkejut dapat tahu yg awak tu dah bersalin pg td..
rasa nak menjerit je..
masa mcj haritu bgtahu due awak 2/2 ni..
igtkn sempat nak jumpe before bersalin nanti..
rupanya dah deliver pulak dia 22/1 ..
kau salah tulis ke aku yg salah baca masa tuu ?? konpius..haha
alhamdulillah,,rezeki..
Rezeki aku ?? hahaha.. *gatal*
Rezeki aku masih dalam perancangan Allah..
Insyaallah..hehe

Dekat wechat group SMADBP94 sibuk dema cerita
pasal dapat anak buah pertama untuk batch kita..baby awak lah tu..hehe
berebut nak bg nama anak kau ape..
Semua dah boleh jadi bapak orang tapi perangai..ya allah..
hahaha..ketawa aku baca /tgk perangai diorg..

Anyway..
Tabarakallah..
Ya Allah aku yg terlebih eksaited weyh kinaa ! 
hahaha..
haritu masa mcj kau,
teringat aku mnyakat kau..
"cuak x nak bersalin..?" 
haha..lawak bangang pergi tanya macam tu..hehe
sorry lah kina..saja nak bg awak tu gelak..haha
kita ckap kat baby awak nnti aunty nadia nak bg pampers kan..
hahaha,,nnti aku bg,sekeping je..kehkehkeh.. :D
xdelah..gurau2..haha.
Insyaallah nnti balik cuti kita ziarah awak eh..
lgpun rindu meyh kat mama baby ni..hehe
Lama dah x jumpa..
Pejam celik,pejam celik je rasa..
Rasa mcm baru je lagi tgk kau jd pengantin..ekekeke
Last kita jumpa kat midvalley masa kau baru balik klinik dapat tahu kau pregnant..
maknanya dah sembilan bulan x jumpe kau..
baby kau pun dah lahir..
kejap je rasa..
Seronok tgk kau happy..haha
Apa-apa pun aku doakan kau and family sentiasa sihat,bahagia..
Semoga sentiasa di bawah payung rahmat dan lindungan Allah,
Diperluaskan rezeki..Insyaallah..
Aku tahu kau boleh jadi yang terbaik utk suami n anak kau..
Aku tahu kau kuat kan..
Aku doakan..
Semoga Barakah mengiringi kalian sekeluarga..
Uhibbukifillah..


P/S : Untuk baby kina : aunty nadia doakan semoga baby membesar
jadi seorang khalifah,anak yang soleh,yang meringankan ibu bapa,
yang berbakti dan menyenangkan hati ibu bapa awak ni..
aunty sayang ibu awak tu..hahaha*mengada*

'Acah2 jadi aunty,haha'

Buat Batch94 SMADBP : Ukhuwahfillah abadan-abada,,insyaallah..
Lepas ni turn siapa ?? haha :D



Monday, January 6, 2014

Kitchen :)

so far, utk sem dua yang dah mula belajar masuk kitchen nii,,
sangaatlah memenatkan..
*dulu nak sangaatkaan*
merasa lah sekarang,,
hahaha..perli diri sendiri..
nak bukak mangga pintu pagar pun sampaikan terduduk aku depan pagar rumah..
hahaha..ok,saya berkelakuan sangat x baik..
nanti dah kawen boleh x suruh laki aku je yg masuk dapur..?
mihmihmih.. :p
harapan laa..
lama2 nanti cari bini lain pulak..
xnak,xnak,xnaak..haha
air tangan isteri berharga tahu,,kehkehkeh..
yang dah mula belajar utk buat masa ni,,
Salad and so on,
Mayonnaise,
White and Brown Stock,
Coleslow,
Mushroom soup,Blackpepper Sauce and so on..
Roux,
Poultry > Chicken Chop,Ayam Masak Merah and so on..



Next week masuk utk fish..argghh..sangat malas..haha..
Eventhough kadang2 rasa penat..
but sometimes enjoy,
mungkin sebab aku yang nak sangat benda nii..
xpelah..
mungkin jalan takdir aku yang ini..
apa yang telah di atur oleh Sang Pencipta itu pasti ada hikmahnya..
Redho and let it flow,you just follow..
it will lead you to the end of joy..
anggap lah belajar ini satu jihad dan ibadah..
semoga diberi ganjaran oleh-Nya..
Insyaallah..

Monday, December 2, 2013

rumah sewa ?

Rumah sewa ?
okee,ini fes time aku masuk umah sewa..
semua sekali 7 orang..aku duk tingkat atas berdua dengan classmate aku, ekin.
yang lain semua budak event mangement, kitorg budak2 hotcat..
btw x kisah pun sbb budak2 ni kawan ekin, so aku kenal la jugak..
cume kekok siket..hehe..
tapi oke lah sebab ade ekin..lagipun derang riuh sikit,so xde lah aku rasa kekok sangat..hehe
sewa pun x sampai 100..tapi kalau dah kawtim2 bil air/letrik/barang dapur..100 jugak kut..
andaian sahajaa..
haha
so far aku dah mula mengemas siket..
xbanyak pun bawak barang sebab takut bilik x muat,tidur pun guna tilam+ tikar je..jimat ruang..
asal boleh tidur, x sakit badan..boleh laa kan..
nak buh gambar xboleh..privacy..gambar rumah kan,mana boleh bagi org tahu suka2..
so aku letak gambar bilik jaa..haha..
bye !!


Friday, November 29, 2013

KAKAK SAYANG MUEEZA !!

Selasa 26/1/2013 mueeza pergi tinggalkan kakak..

baru semalam mueeza pergi, 

sehari sebelum balik ke johor,
seakan tahu yang aku nak balik,xde siapa jaga dia,
seakan tahu yang aku akan risaukan dia bila aku dekat sana nanti,
seakan tahu yang aku akan rindukan dia nanti bila dah balik..

kakak baru cadang nak bawak mueeza balik johor bile mueeza dah besar ckit,
xsangka mueeza dah pergi,
kejap je rasanya..
macam baru semalam kakak ambik mueeza dalam hujan dekat lorong belakang rumah kakak bile dengar mueeza mengiau kuat sangat,
yelah ,mesti mueeza sejuk sangat kan..
mase hujan tu, mak cakap kak kakak, anak kucing mane la yg mengiau kuat sangat tu,kesian die..
kakak cube tinjau2 dr tingkap..kakak x nmpak mueeza waktu tu sebab hujan lebat sangat..
lepas kakak tutup tingkap,kakak dengar mueeza mengiau lagi kuat..kakak tengok lagi..
waktu tu kakak nampak ade benda bergerak dalam satu tupperware tu,
kakak ingat kain,rupenye kepala mueeza dekat tupperware tuu..
tapi nasib baik mueeza pandai,mueeza letak kepala dekat luar tupperware tu..
kalau mueeza duduk diam dalam tu,mesti mueeza dah lemas..
kakak nampak mueeza dalam tu, kakak tersentap sangat ! kesian ! dalam hati kakak xhenti2 berfikir,siape yang buang mueeza dalam hujan macam ni..sedih sangat..
kakak dengan kak umi berlari2 dalam hujan pergi ambik mueeza, sampai je dalam rumah.
terus cari kain..lap2 mueeza..
bile dah balut tu..terus mueeza diam..
mungkin mueeza dah rasa selesa, panas sikit..

masa mule2 kakak jumpe mueeza..kakak lap mueeza cecepat..

Xsampai lima minit pun kakak lap mueeza..mueeza diam x gerak2..
rupe2nyee...
laa..
mueeza dah tidur..siaann mueeza.tidur lah ye sygg, kakak pergi beli susu untuk mueeza..
tunggu ye syg..




lepas je mandi guna syampu atam ngn olen, terus gebu bulu mueeza..
baru kakak tahu mueeza ni baka kucing siam..

 tapi mata mueeza sakit..kakak rasa mungkin jangkitan kuman sebab kena air kotor..
hari2 kakak lap mata mueeza,cuci bagi boleh bukak..
nak bagi mueeza tengok sekeliling..
so kakak need to give more attention to your eyes..


mueeza nak tahu kakak selalu panggil mueeza ape kalau mueeza tengah gedek2 jalan2..
kakak panggil 'SI BEBOLA KAPAS' !!!
hahaha..mueeza comel sangat !
sampai mak pun cakap mueeza "macam anak burung bila tidur..bulaat jee.. "
bile mueeza tergedek2 berjalan, kakak nampak mueeza macam ulat beluncas..
xtahu mana kepala mane montot..haha
mak cakap mueeza ni bijak..
bile mak bubuh mueeza dalam kotak..
mueeza akan pandang sesiapa je yg ada kat luar kotak,lepastu muezza ngiau2 sambil buat suara sedih..
ooo..dah pandai mintak suruh angkat keluar ye,,
suke sangat berjalan mueeza nii..kotak tu besar tauu kalau mueeza nak berjalan dalam tuu..
tp mueeza nak berjalan kat luar jugak..
mueeza suke bila kena balut cenggini,nanti terus tidur..selesa ye ??


kadang2 tu mueeza bising mengiau, bile kakak dukung mueeza bawak jalan sana sini..
mueeza diam jee..lagi2 bile kakak dukung mueeza depan cermin..
kadang2 tu mueeza tidur terus bile kitorg dukung mueeza bawak jejalan..
amboiiii..nakal ye mueeza buli kitorg..hehe
mueeza pun suke tengok cerita..
haritu mueeza diam je tengok cerita kartun ngn abg harith..suke eaa tengok..
mase kakak tengok lawak ker der kat laptop mueeza sebuk mengiau nak keluar kotak..
bila kakak letak depan laptop..mueeza diam jee tenung skrin tu..hehe..
dah pandaiiiiii dia yee..hahahaha


jangan kacau mueeza tgh tengok movie..

mueeza nak minum susu..

selincah2 mueeza,sebijak2 mueeza, akhirnye mueeza tinggalkan kakak jugak..
mueeza tahu tak kakak sayang mueeza sangat..
kakak terdengar mueeza mengiau lepas subuh..
kakak ingat mueeza nak susu..
kakak angkat mueeza,
rupenye mueeza berak..
selalunye bile mueeza berak,kakak bawak mueeza pergi toilet basuh montot mueeza..hee
tapi pagi tu kakak angkat mueeza,mueeza lembik sangat..
macam kakak angkat anak patung..
kakak takut sangat !.
kakak tengok perut mueeza, dah kecut, dah kempis..
..

  *petang sebelumnya*

 kakak : "Mak, knape perut anak kucing mesti gemuk, kembung"..?
 mak    : "Memanglh..anak rabbit pun macam tu,kalau dah kempis tu tandanya dia nak mati dah"..

kakak teringat mak cakap !
terus kakak nangis
dalam hati kakak..x henti2 kakak doakan mueeza x tinggal kakak..
lama kakak tunggu mueeza..
dari subuh tu sampai pukul 2 ptg lebih mueeza ' pergi ' 
akak ada sebelah mueeza,tunggu mueeza,cium mueeza,usap2 mueeza..
kakak x sanggup tengok mueeza meronta2, tercungap2 utk tunggu saat pergi tu..
tambah perit lagi hati kakak bila mueeza mula renung kakak x kedip2 dengan mata berair,,
kakak tahu mueeza sakit..atau mueeza nak cakap selamat tinggal dah..
sampai satu saat tu kakak cium mueeza kakak bisik kat mueeza  " pergi lah mueeza sayang,kakak x sanggup tengok mueeza tersiksa.." bukan kakak nak mueeza pergi cepat..tapi kakak x sanggup tengok mueeza macam tu..hati kakak perit tersangat..



kakak x tahu macam mana nak cakap betape sebaknya hati kakak..
mungkin ada yang cakap kakak lebih2,,tapi mungkin naluri mereka x sekuat naluri kakak..
kakak sayangkan makhluk2 yg selalu teraniaya..
lagi2 spesies yang macam mueeza ni,kecik2 lagi..
kakak nak siapkan post ni ambil masa 4 hari..
setiap kali kakak mula tulis..air mata pun mula turun teringatkan mueeza

bila mueeza dah pergi..
mak pesan dekat kakak..

"nampak x ? kucing yang xde dosa,hidupnya diciptakan utk berzikir kepada allah pun nak 'pergi' susah,berjam2 lamanya..ni kan manusia yang hidup kadang2 membuat dosa..macam mana nanti..tuhan tu maha bijaksana,mungkin dia hantar mueeza seminggu je untuk menguji kesabaran, menguji hati, secara x langsung menambah pahala sebab jaga dia.."


mata bengkak yang dilindungi menggunakan foundation dan bedak..haha :')


bila kakak renung balik..ada betulnya mak cakap..
TERIMA KASIH MUEEZA SAYANG SEBAB HADIR DALAM DIRI KAKAK WALAUPUN SEKEJAP,KAKAK SAYANG MUEEZA.



Thursday, November 21, 2013

Manusia yg TIDAK BERPERIKEMANUSIAAN !

Ive found him in TUPPERWARE !! 
TUPPERWARE okeeeyyy !!
masa tu hujan lebaat !
HUJAN LEBAT !
kalau dah dalam tupperware waktu hujan lebat aku rase mesti org dah boleh pikir..
komfem la air bertakung buduss !! badasss !!!
aku hangin betul..mau x terkapai2 anak kucing tu dalam bekas tuu..
agak laa..pikir la kot ye pun nak buang..
allahurabbi !
sebaak akuu..
aku terfikir jugak,org yg buang kucing ni kadang2 xde perasaan / x fikir panjang dulu ke ?
kalau nak buang sangat..cari la yg selamat sikit,dekat kedai/ pasar ke boleh tahan lagi ,at least ade kedai yang baik tu die bg makanan..
yg ni dah ler buang blakang lorong, tengah hujan lebat,ibunye pun x diletak sekali,macam mana la si kecik ni nak survive..susu pun xada..
sedih aku tengok, kecik2 mcm ni dah nak kena survive..
buduss !! badass !! punya orang..
masa jumpe tadi dia mengiau sikit punya kuat..mak aku ckap kt aku..
"kesiannya laa bunyi anak kucing tuu.."
aku pun tinjau2 la dari cermin kat dapur tuu..
tengok x adaa..aku tutup..bunyi lagi kuat..
aku tinjau2 lagi, aku nampak tupperware,,
tengok anak kucing tu dah terkapai2..
air dah takat leher dia dah..
perghh !! aku punye tersentap..!
terus ckap kt mak aku,aku ajak adik aku sekali keluar bawak payung bawak dengan bekas tu masuk dalam, ambik dia,lap2 keringkan dia,,


cepat2 ambik kotak bubuh kain tebal2..xsampai 3 minit laahh,senyap terus dia..
dah tidur rupanyaa..

masyaallah..sayu,pedih semua ade aku rasa tengok dia tidur lena..


ya allah..apelah dosa si kecik nii..
kecik2 lagi dah kena survive sendiri..

Pulau Pinang and Angah's Convocation ..

okee..
Malam ni balun sampai habes sekali 3 entry..
daripada entry pasal olen ngn atam sampai entry lepas nii..
gua malas dah nak simpan idea bertimbun2..
tu lah, suka bertangguh2..
haha..
Pulau Pinang ???
family decide untuk trip kali ni ke pulau pinang..
2 dalam 1..
Konvo angah + jalan2 terus..
bab jalan2 terus tu yg x boleh belah..
xkemana ponggg !! haha

*hari jumaat pagi*
bukan pagi pukul 7,8,9 tu..
pagi bute kau pukul 3 !!
disebabkan flight kitorg ke penang pukul 7, sejam before depart dah kena ada kat sana..
pukul 3 tu opah aku dah bising suruh mandi..gile kau nyaahh !!
die sikit punya eksaited kaauu nak naik flight..
aku awal2 lagi dah tolak nak naik flight sebab aku tau dari lcct sepang ke penang 45 minit jee.
gile kau aku nak kena tunggu the rest of hour utk mak ayah aku sampai 4 jam kemudian setelah turun flight ???
tpi apa kan daya...sob !! :'(( dipaksa jugak..sebab abang aku kena drive keta lagi satu..
kalau abg aku yg bawak opah ngn atuk aku naik flight,xkan aku nak bawak keta plak ann ??
so,aku pergi je laa.,
yg atok aku cuak dia dah melampo2..masa nak gerak tu die cakap..
 " haii,jantung tok dah berebor-debor nii "
kau tahu ape dia fikir ???
KAPAL TERBANG TERHEMPAS. !!
hahahahaha..mana xnye jantung atuk tu kemain laju,,
yg opah aku bising2 suruh org siap last2 dia siap paling lambat..haha
masa depart tu kitorg paling last naik..haha,,aku dah lari dulu ke parking flight tu sbb nak bgtahu pramugari yg check tiket tu ade lagi yg belum sampai..
jeng,jeng,jeng,atuk ngn opah aku la tu..
but dont worry,bukan aku tinggalkan diorg..makcik aku ada sekali k..
aku x kejaaamm..
yeay ! dah sampai dalam flight !!
legaaaaaa....

dah naik semua tu,sampai la kat penang,,mcm yg aku cakap,45 minit je keyh !
so sampai penang tu pun belum pukul 8 lagi..pusing2 punya pusing..atok ngn opah aku dah laporr..
ape lagii..dah namenye penang kan,nak keluar airport takot opah ngn atok x larat nk jalan,
last2 makan nasi kandar pukul LAPAN PAGI ..KELAAASS KAU ! haha
dah siap makan lepak surau,tidur sampai zohor, badan pun dah kebas2,sejuk dia memang melampau..
kol abg ngn mak aku diorg kat taiping,baru lepas singgah masjid sembahyang jumaat..
gila lagi berapa jam nak tunggu..
makcik aku cadangkan pergi MCD..
dari pukul 2 sampai 4 lebih..jenuh weh !
 then,after that,pergi apartment TM yg ayah sewa tuu..


alhamdulillah semua okayh ! view pon terbaik !

*hari Convocation Angah*

hari angah konvo tuu..
pagi dah kena kejut..
konvo angah start pukul 2,tp sejam sebelum tu dah kena ada,,
yg kitorg pukul 11 dah gerak sebab kat jambatan tu takut jem...
pagi2 bangun g jalan2 kat pantai..
best tp yg x bestnye ade la yg membawak anjing kat pantai tu..hareem betullll...spoil jer nak mandi,,terus xde selera aku nak berjalan kat situu,,hmmm..
k,tinggal yg tuu..sekarang kita terbang pergi UiTM Permatang Pauh !! 
Taraaaa... !!!



rambang mata nak pilih mana yg sesuai untuk angah ! but first sekali,kita kena compare rege dulu k ..



abaikan yang nii..tiga2 sekali nak grad..cehh !! x ajak gua..
angah w atok & opah.

*Last Day*
op kos laaa kena naik feriii..haha
boring la tengok jambatan,,nak tengok laut..
mihmihmih..mengadaaa !!




 K Bye Penaaanggg !!!! jumpe lain kali...


Wednesday, November 20, 2013

teby and deby transform ???

mcm tajuk kat atas tuu..
Si Teby & Deby telah ditransformkan oleh mak menjadiiiiii...
jeng..jeng..jeng !
to Olen and Atam..haha
berkat mak panggil..
die nak pakai nama local jugak..
yg bengang nyee..tiap kali mak panggil die pandang..
bile kitorg panggil die buat gaya gini..
apahal ? > huh ! > *pandang tempat lain*
eyh,eyh,eyh kau niiii...xbg keluar kang,baru tauu...
nakal dua2 niih !!
but one day, i got touched by this little..
she (olen) try to protect his lil brother (atam)..
she knew his lil brother was sick..
sedeeyyhh ! pedeyh  aku tengok..
sayu je rasa ..


Allahuakbar, now we know that animal also have feeling,try to respect them friends.