Thursday, March 26, 2015

Food And Beverages Service ( Practical Semester )

Asalnya HR kata masuk hausekeeeeeping dulu,
Tapi bila sampai hari lapor diri,
HR cuti pulak,
Jadi, Manager yg turun handle kami.
Di suruhnya masuk F&B Service Department dulu.
Kitorang ni punya lah tercangak2 dengan baju serve (Kemeja putih, vest, bow, slack) pun x bawak apa semua..
Main gila betul. Ceit !
Dah tu Kapten  (pangkat bawah supervisor di Coffee House Hotel) pergi carikan baju kurung..
Nasib baik ade saiz * peh legaa*
Tu pun kain dia aku dok tariik-tarikk sebab pendek kan, sian akuu..
Kebetulan lak masa tu tema masakan kampung, memang kena lah baju ngn tema..
maluu, bebajet ayu angkat pinggan, mangkuk, cawan, pakai baju kurung..
padahal rasa nak tersungkur, rasa nak tersembam, rasa nak tergelincir semua ado..
Koh koh koh.



motiip sangat screenshot dr stegram.. kahkahkah..
pemalas, pemalas !!
screenshot je senang hidup kau nyaah..hahaha

lepas tu yg paling sedih, dua hari je aku kt coffee house,
kena transper pergi cafe.
biasa lah kata acah2 bekap,
last2 2 bulan 1/2 kt sana,
tak memasal department lain aku kena masuk sekejap2.
hermm, hampeh..
kat sini macam biasa, serving apa semua ikut standard hotel,
KATANYEEEE *tangan di bahu, mata ke atas*
baju pun sama, long sleeve, vest, bow.


 haa, nampak shift tu.
kt cafe ni ade 3 shift..hahaha
shift rasmi :
9 pg - 5 ptg.
2 ptg - 10 mlm.
shift x rasmi ( bagi aku laa )
12 t/hari - 10 malam.
bagi aku x rasmi sebab mesti OT !!
perlu ke ???
alasan nye,
"alaa, lagi dua jam tu terus kan je lah "
"alang2 dah nak dekat pukul 10"
hei ! 2 jam kerja tu x berbaloi tau bayar dengan duit tapi masa rehat tergadai ! ceit !
aku masuk kol 12 x pernah nye dapat balik kol 8..
dah mintak pon x dapat..
mimpi lerrr.. -_-'

sepanjang jadi intern ni macam2 lah kerja..
Standard ah kan budak praktikal digunakan kaw2..
bayar pun murah..kahkahkah

 salah satu kerja selain dari F&B service.
Jadi Pantry girl..eww, geli ah nama tu..hahaha



Pantry girl biasa lah kan kena buat air.
nak aku senaraikan ke air2 ape yg ade ?
xyah laa...
tapi aku suke memain bile duk dalam pantry ni..kahkahkah

kalau cappucino tu sepatutnya atas buih tu ditaburkan serbuk koko,
bila sampai kat aku,
buih tu aku main2..
acah2 barista,
 KONON laa, nak terai pun x bleh..hahahaha
duk main lukis buih yin&yang kat air guest tu..
dah tu coco powder x tabur pulak tu..
ahh, bedal lah..
 masuk perut jadi **** jugak..

masa ni uniform cafe dah tukar..
provided long sleeve (shirt) + apron + Smile Badge..
tapi biasa Smile Badge tu aku x pakai sangat sebab dah x boleh senyuuuuuuummm.. (-o-)
letih bak hang..

 yang ni adalah xtvti men'setting' cafe untuk event makan2 PKNS FC.




Dalam gambar ni, aku rasa macam aku nampak cantik, kahkahkah *perasan, flip tudung*
  nak ikat chair bow bentuk reben ni nampak je senang,
tah berapa kali aku bukak balik sebab nak kan reben tu nampak elok terletak.
aku buat tu pun lembik gak..
sebenarnya bukan ape, kain tu kedut2, mana mau nye..ye dak ?


selepas event PKNS FC berakhir.
asalnya gua yang nak bergambor ngn Rajagobal,
Last2 gambar gua yang xdoooo,
sebab yang mengambil gambor asalnye, semua blurrrr !
" hengko x reti tekan fokus dulu ke baru amik gambor ? haih "
mengeluh aku dalam hati walaupun di luaran nye senyum manis sambil kata
"xpelah, biar saya amik sendiri " :'(



seperti biasa, gegel ni kalau xde koje, selpi laaa..lalalala
 selpi last day la katakan..

Dengan dua budak degil yang suke cari pasal ngn aku..hahaha
As an Intern, memang kau kena buat catatan jurnal setiap hari.
dan kerana kadang2 bz (dalam erti kata lain 'pemalas' ) hahaha
nak siapkan sebab dah bertangguh2,
terpaksa buat pantry jadi meja semata2 nak buat report.

bertemankan cahaya suram lampu dan satu set roti bakar butter kaya yang hampir habis..
tolong, tolong..
tolong jangan sedih tengok keadaan aku..hahahaha


 k, bye.
Lepas ni kite hapdet Housekeeping dengan Kitchen Dept k.












Sunday, March 22, 2015

Practical semester !! (Diploma Pengurusan Hotel dan Katering )

Setelah sekian lama nya blog ni x berusik,
Disebabkan agak sibuk dan sikap sendiri (pemalas) .
Sediih, sedih !!
Dah tinggal 3 minggu lagi nak habis praktikal baru terhegeh, terkedek nak blogging..
Entry yang ni dan selepas2 ni berkaitan dengan department² masa latihan industri aku.
Food And Beverages Service Department (Coffee House)
Kitchen Department. (Banquet Section)
Housekeeping Department. ( Room )
Start practical 12/ 12/ 14
Tamat pada 17/ 4 / 15
( belum habis praktikal dah gegedik nak hapdet macam dah habis )
Hahahaha, kesah ??

Sunday, November 2, 2014

Study Week - Final Exam

15 haribulan tu lepas habis kelas OSHA, aku dah mengelibas terkinja2 nak balik rumah..hahaha
gaya macam dah berabad x dapat balik rumah..
beb.. seminggu lebih nak buat ape je kat rumah sewa ni..
kalau ade keta boleh la cite nak kesana sini..
awok x mampuuuu..hahaha
bye uolss..
i nak balik..

sampai kat rumah malam tu..
rupenye ado anak kucing baru entah mana datang,
rupenye anak jiran sebelah, sebelah ni kutip kat kedai bawak balik rumah dia..
lepas tu malam dia tingge nye aanak kucing tu kat luor..
menangeh ler si kecik tu..
disebabkan mak aku kesian, mak aku amik, bela..
and he is soooooooooooooooooooooooooooooooo ADORABLE !!!
sangat manja ! jalan tergedek2 ! perut boroi !
and the precious thing on him is...
HIS BIG, BIG, BIG EYES !

ayah aku panggil dia mata petai..kahkahkah..
aku panggil dia kecik je..
oke, skip that..
dia ni sangat lah mengada..
nama je jantan..
tapi mengada2 !
suka nak beriba..

Kadang-kadang ade rasa macam nak piat telinga dia,
nak cubit perut dia sebab dia ni mengada sangat !

              
satu lagi peel dia suka nak cium orang..
kalau panggil dia sambil tunduk kepala..
walaupun jauh,
dia nak jugak datang, sebab nak cium..
sampaikan kadang2 tu duk panjat2 kita pulak nak cium..
ngada !


lepas dah seminggu balik rumah..
konon study sangat lah..
aku balik hape pon x sentuh..
duk ralit men kucing jee..
henjong si kecik tu kesana sini..hahaha
sampai balik kampung pun bawak sekali..
kecik tidur dalam kereta nak berpeluk je sebab takut..sudahnya tangan aku yang kebas lenguh..

tiba masa nak balik untuk final exam..

nokharom tau duit habis kat tiket bas je..choii !
isnin : dari KL -  JB (27/10/14)
selasa : FINAL EXAM (28/10/14)
rabu : JB - KL (29/10/14)

Jimbit betei rasa hidup ni..hmm

dengan kunci pulak kat housemate..
Hengko bayangkan aku balik rumah sewa kat johor,
tapi kunci dekat housemate yang dekat perak..
gua buat lek lah sebab dia ado cakap nak pos..
sekali gua tanya dia x pos lagi..
rasa nak menangis aku dalam bas..
dalam kepala otak aku pk lepak mcd je lah yg ade pun 24/7..
duduk je, tapi gua x makan k..gua stadi je pk dalam kepala otak..
Acanoo ??
nasib baik ade azie..
hahaha..
azie fetchme up at Larkin Sentral..
dia ajak lepak rumah dia la sementara tunggu exam..
AZIEEEEE !! Terharu akuuu,
aku bukan xnak mintak tolong kau,,tapi sebab aku rasa macam menyusahkan orang..
sebab dalam kepala aku dah fikir, Biar aku yang susah asalkan aku xnak nyusahkan oranglain..
sedih aku kau cakap "alaa nad, apa guna ade kawan kalau xnak tolong " terharu, terharu !

Lepas azie amik tu..
dia ingat nak pergi amik mama dia balik kerja sekali,
tp still awal lagi..
ade 2 jam lagi x silap aku..
dia bawak aku pergi R&F Tanjung Puteri,
Kat Stulang Laut x silap aku, Johorlah kaan..
alaa, seberang Singapore..
motif aku letak gambor stagram sebab aku malas nak menulis caption pepanjang..haha







Kinda Beeaauutifulllll rite ?
Cite dah habis, xde idea dah, lepas pergi R&F balik rumah azie...
 K Bye !


Tuesday, June 10, 2014

EXPRESS JOURNEY !

10.30 bertolak.
11 lebih di Tol Gombak.
dan selebihnya di Highway Si Volkswagen Kuning.



perjalanan pertama ke Janda Tak Baik..hahaha
Janda Baik meh..hehe
pergi sana sebab ada kenduri adik kepada kawan ayah.
Kenduri dia seriously memang santai..
sebelah sungai kate kau !
Dia sewa tapak chalet tu..
Lauk dia pun, memang piyor orang pahang neh,
Ikan Patin dia bagi kau,
hahaha.

spesis aku ni memang x makan ikan patin..hahaha
bukan x makan, TAK BERAPA laa..
entah x tau kenapa, tekak aku kembang bila dengar ikan patin..haha
Tapi bila ngenang kan awak tu perut dah lapar dari pagi x makan..
gua gagahkan la jugak diri untuk makan..
alhamdulillah, nasib baik boleh telan, ke awak dah lapor..ke cane..?
lepas tu dia ada sediakan ayam panggang, ada orang tolong bakar kan dan potong,
selebihnya kau layan diri lah kan,
ade kaki, ade tangan kan..haha

Perjalanan ke dua kita terus ke Bukit Tinggi, Bentong.
BERJAYA HILLS.

Hajat hati nak menginap di Colmar Tropicale.
Masa mak suruh tengak availability bilik tu tarikh yang nak reserved tu semuuuuuuuuuua PENUH !
ermm, dapat Tengok je la.

Gua bagi dua versi dalam blog ni..haha

Versi Pertama.
Versi Colourfull yang nampak macam English2 sikit..Lawo la jugak kalau ade kaler cenggini.
Versi Kedua.
Versi Black and White yang nampak macam gambo seram zaman dolu-dolu, saje gua kasi effect macam zaman Renaissance, kahkahkah.
hahaha, pun boleh main versi2 kat sini,
bukan ape,
gua nak test balik skill fotografi masa kat giat mara dulu..
dah lama tinggal kot.

Pergi Japanese Tea House 





Nasib baik mak ngn ayah larat lagi..
bukan ni je tangga k, banyak lagi..haha


Gua malas nak masukkan gambar Japanese park ni.
sebab gambo sume buruk, bukan sebab gambo buruk tapi sebab tempat dia x lawo,
macam x berjaga je..
Macam mana kau nengok suramnye gambor black and white aku, camtu lah hati kau bila sampai sana..pishang.
Peh ! 
Kalau siapa yang suka environment ala2 hutan tu, aku x tahu lah ape expectation korang.
aku suka tempat2 camtu, tapi bila tengok tempat yang xde fasiliti camni, x best lah jugak kan*fasiliti kau*
i mean kemudahan lah..ye laah, kot2 kita nak bawa mak, ayah ke, sedara mara ke..
*nasib mak ayah aku larat lagi*

sape yang cadang nak pergi tu batalkan je lah niat..
kahkahkah *penghasut

masa aku naik tangga aku dengar sorang nenek ni, kesian dia, merungut2 penat,
justeru aku membuat kesimpulan.
]"sape yang nak bawak orang tua tu, hah, ghentikan lah"
 kena panjat tangga bagai..
dah lah kerusi rehat pun xde, ade pun 2 khemah kecik je, tu pun dekat pointview dia..

seriously,
xde ape pun best..
kt bukit tinggi ni.
berbaloi pun pergi balik je, kalau duk sana mau mati akal aku, dengan line xde..
kahkahkah..

Untuk orang yang nak honeymoon ke, datang untuk makan tidur,
yang datang untuk betul2 nak rehatkan kepala otak tu, haa, hangpa boleh la ke sini..
Kalau yang macam family tu, aku suggestkan cari la ketempat lain.
Cuma kelebihan dia BANDAR dia je yang cantik. *BANDAR SAHAJA OK
MAksud aku Colmar Tropicale itu sahaja.

haa, tu cameron tu dah dekat, baik lencongkan kereta ke sana, dapat jugak maka stoberi.

Lagipun sebelum pergi sini banyak dah aku review blogs2 pasal holiday kt sini,
MAJORITY, semua kata xda apa.
mak aku cakap "baik kita duduk kat janda baik sana, ade sungai, x crowded.
x mahal..hahaha..Tapi x apa lah kan, itu rezeki,
alhamdulillah, sekurang2 nya kita ada pengalaman tengok bumi tuhan.."
*OK mak..*

BYE-BYE Berjaya Hills..
Harap xjumpa lagi..
hahahaha




Far Far Away.
Good Bye Duke's Kngdom..
Snow White nak balik dah ni.. *Berangan

Moral : Mak kata " setiap Perancangan yang x jadi tu mesti ada hikmahnya"
Contohnya : Kitorang nak book kat situ, alih2 dah penuh, mak kata bagus pun sebab kitorang dah                                    mati akal x tahu nak kemana, dengar pulak cerita pasal entiti dr makcik aku,lagi                                            laa,,hahaha


Si Kopi & Si Baby

Kucing Jalanan.







aku jumpe mereka berlegar2 di kaki lima kedai.
'MENANGIS' memanggil ibu,
'MENANGIS' mengemis rezeki dari manusia yang lalu lalang,
'MENANGIS' mengenang nasib yang tidak punya teman,
'MENANGIS' kerana mereka tidak dapat merasa belaian dan kasih sayang manusia,
'MENANGIS' kerana disepak manusia yang tidak berhati perut,

Lalu aku angkat mereka kedalam pelukan aku,
peluk erat supaya mereka berasa tenang walaupun sebentar.

manusia jahanam kah kalian yang suka menganiaya makhluk tuhan ?
Bumi ini milik kalian kah bakhil memberi tumpang teduh untuk mereka ?
Beratkah tangan kalian memberi secebis rezeki dari tuhan ?
Susahkah hati kalian melihat makhluk tuhan yang setiap saat berzikir kepada penciptanya merasa tenang sejenak ?
Seronok kah kalian jika ditukarkan tempat, merasai kehidupan mereka,
Siapa tahu ? Jika Tuhan mahu beri pengajaran,
KUN FAYAKUN, MAKA, JADILAH

NOTE : Semoga Kopi dan Baby bahagia dengan mama baru,
             kakak miss both of you :'(

Tuesday, June 3, 2014

Selamat menghampiri kematian Nur Nadiah Syuhada.

20 MEI 1994
20 MEI 2014

20 TAHUN.

Telah mendaki lagi satu ank tangga usia ku,
Semakin aku menghampiri kematian,
Ya Rob, Terima kasih Tuhan kerana masih memberi pinjam nyawa hingga ke hari ini,
Sempat kan aku bertemu Ramadhan tahun ini..
Terima Kasih Emak kerana melahirkan,
Terima Kasih Ayah kerana melindungi,
Terima kasih keluarga kerana menjadi tulang belakang,
Terima kasih buat kalian yang mendoakan..
Alhamdulillah..Syukran Lakum biddua'ikum..
Aku hargai..
Semoga kalian dilimpahkan kurnia dan kesejahteraan hidup..
InsyaAllah..

Selamat Hari Guru !

17 MEI 2014.

Planning yang x dirancang kate kau..
ni semua plan luqman..
kahkahkah..
tgh2 mlm konfemnye..
dekat pukul 12 jugak lah gua tanya ayah boleh pergi x ?
ayah kate boleh,
kemain seronok siak..hahaha
mana x nya..
dah 5 tahun gua x jejak sekolah tu..
sekolah menengah ke dua..
gua dulu nomad sikit,
berpindah randah katekau..hahaha
dah naik kete sume ngn luqman ngn khai, pi slim river amik biela eman..

kitorg gerak terus pergi bidor..
kami beli lah sikit2 buah tangan untuk ustazah ngn ustaz..
fes ! depa call ustazah siti dulu..ustazah suh dtg 
sekolah..
seriously duduk dengan ustazah siti sakit perut asyik gelak je..
sempat makan kek HAPPY ANGLE..
HAHAHAHA..

selpie ngan ustazah siti..mihmihmih :3

" HAPPY ANGLE " menghantui..ermm
Gua xnak crite pasal Happy Angle.
xnak cetuskan kontroversi..hahaha
lepas jumpe usatazah siti..
kami serbu rumah ustazah amnah..
cubaan berani mati khai dengan luqman main redah bagi salam..
kahkahkah..sekali, rupanya betul daa rumah ustazah amnah..
terharuuu gila ustazah amnah kenal aku lagii..uhuk3 (T_T)
terima kasih ustazah..
lepas tu kitorang g rumah ustaz shahrul..
kol2, rupanya dia kat sekolah, dia kata datang lah sekolah..
patah balik ke sekolah..emm..
siap ade budak tanya kat beila eman, bukan tadi akak dah balik ke ?hahaha
masuk bilik guru jumpe ustaz shahrul,
kebetulan fitri pun ade sekali..
terus dia jemput untuk kenduri k.wawa nanti..
lepas solat asar ustaz shahrul ajak pergi rumah dia..ada ustazah ila sekali..
alhamdulillah..ustazah ila still kenal aku lagii..omoooo..haha
dan alhamdulillah rezeki kami..
ustazah jamu kami 'dessert' petang2..hehe..
Syukran jazilan ya ustaz,ustazah..
lepas pergi rumah ustaz shahrul dengan ustazah ila..
kitorang saja lah pusing2 cari..konon nak tgk rumah ustazah zainun..
x agak pun nak pergi sebab ustazah siti kata ustazah zainun balik kampung..
kitorang pun lalu lah..
tetiba nampak anak dia si haikal tengah duduk depan pintu pagar..
" ni rumah ustazah zainun kan ?
mak nama zainun kan?
eh ? mak nama marina kan ? "
 yang si haikal ni agaknya dah pening dia angguk je dua2..hahahaha
hahaha..seriously ustazah zainun lawak..
x habis2 keluar dari mulut dia " Ya Allah kome ni, kenapa x bagitau, Astaghfirullah"
hahaha..galak gila duk umah ustazah zainun sampai lenguh kut pipi aku gelak2.
lagi2 pasal anak dia..rupenye dia duk depan pintu pagar tu sebab kena denda..
x ngapei doa qunut..kahkahkah..
tapi dia cakap ngn kitorang tengah tengok burung..hahahaha
luqman cakap " kecik2 dah pandai menipu " muahaha
siaan dia..malu nak bagitau..kan haikal..


apa2 pun, kali ni memang best, sebab ye lah, benda kami x planning..main serbu je rumah ustaz ustazah..nasib ade xde je..hahaha..

terima kasih lah luqman, khai, bielam eman untuk journey gila ni..haha

and lastly, JZKK buat ustaz ustazah Sekolah Menengah Agama Daerah Batang Padang
atas ilmu yang telah dicurahkan..
Semoga hidup para pendidik kami ini sentiasa di payungi rahmat dan berkat dari Allah SWT..
InsyaAllah..